fbpx

Szülésindítás

A terhesség során bizonyos anyai vagy magzati állapotok észlelése esetén a szülés indítása válhat szükségessé. A következőkben a teljesség igénye nélkül veszem végig a szülés indításának lehetséges okait, illetve annak módjait.

A szülés várható idejének meghatározása a várandósság 10-12. hetében a legpontosabb, ezt minden esetben kötelezően rögzítjük a gondozási kiskönyvben. Pontosan meghatározott terminus esetén problémamentes várandósságot követően a 41. héten javasolt a szülés indítása. Ezt követően az egyre csökkenő magzatvíz, a lepény öregedése miatt a magzati szövődmények kockázata hirtelen gyors emelkedést mutat. Egyes anyai patológiás állapotok, mint a terhességi cukorbetegség, terhességi magas-vérnyomás betegség, előzményben császármetszés, anyai alapbetegségek még a 41. hét betöltése előtt indokolttá tehetik a szülés beindítását. A magzat méhen belüli növekedésének elmaradása, a magzatvíz mennyiségének kóros volta szintén a szülés indukciójának javaslatát képezheti. Ikerterhesség esetén, ha a magzatok külön lepénnyel rendelkeznek (dichoriális), akkor a 38. héten, közös lepény esetén (monochoriális) a 36. héten, és közös burok esetén (monoamniális) a 34. héten javasolt a terhesség terminálása.

A méhszáj érlelése, majd azt követően a szülés indukció akár több napot is igénybe vehet. A méhszáj állapotától, és az előzményektől függően az alábbi módszerek állnak rendelkezésünkre:

-Mechanikus méhszájérlelés

A méhszájon át vékony katétert vezetünk a méh üregébe, és a végén lévő kis ballont fiziológiás sóoldattal feltöltjük. A ballon a méhszáj fölötti területen a méhfalról leválasztja a magzatburkot, és mechanikusan feszíti a méhszájat. Fájások indulhatnak, ritka esetben a szülés is beindulhat.

-Gyógyszeres méhszájérlelés

A méhnyakba speciális zselét (prosztaglandin) helyezünk fel, mely érzékenyebbé teszi a méhet az oxytocin nevű hormonra, ami a fájások kiváltásában játszik szerepet. Az oxytocint az agyalapi mirigy termeli.

-Oxytocin infúzió adása

Adagolásával fájásokat tudunk kiváltani, illetve azok intenzitását tudjuk növelni. A megfelelő hatás eléréséhez szükséges a méhnyak megfelelő érettsége.

A szülésindítást minden esetben a szülőszobán, a magzat monitorizálása mellett végezzük. A vajúdás beindulását követően zajló események hasonlóak, mint a spontán beindult szülés esetén.

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel is.

Facebook
Email