fbpx

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat

Azoknak a pároknak, akik egy éve sikertelenül próbálkoznak, javasolt a meddőségi kivizsgálás megkezdése. Első lépésben a nőgyógyászati alapvizsgálat történik, mely keretében sor kerül a kismedencei ultrahang vizsgálatra, és a hölgyek esetében a hormon vizsgálatra (egy cikluson belül 2 alkalommal), a férfiak esetében pedig az urológiai vizsgálatra.

Ezt követően a kivizsgálás egyik fontos lépése a petevezetékek átjárhatóságának a vizsgálata, melyet minden esetben a ciklus első felében (a menses után) javasolt elvégezni. Erre többféle lehetőség kínálkozik, ezek röviden a következők:

1/ Laparoszkópia – LC:

Mélyaltatásban hastükrözéses (laparoszkópos) műtét során a méhszájra helyezett speciális eszközzel festékanyagot juttatnak a méh üregébe, mely normális esetben a petevezetékeken át a szabad hasűrbe kilép. Ez látható a laparoszkópos kamera képén.

Tekintettel a kórházi tartózkodást, mélyaltatást igénylő műtétre, inkább olyan esetekben javasolt, amikor a műtétnek egyéb javaslata is fennáll.

Fő előnye, hogy ezzel a módszerrel nyerhető a legtöbb információ a kismedence állapotát illetően. A műtétet a társadalombiztosítás fedezi.

2/ Hiszterosalpingográfia – HSG

A méhszájra helyezett eszközön át röntgen kontrasztanyagot juttatnak a méh üregébe, mely a petevezetékeken át a hasüregbe kilép. A méh ürege és a petevezetékek lefutása röntgensugárzás segítségével dokumentálható.

Győrben a Petz Aladár Megyei Oktatókórházban végeznek ilyen beavatkozást, egy napos kórházi tartózkodással rövid altatásban, mely után hat órával az intézményt el lehet hagyni.

Fő előnye, hogy a méh üregét érintő elváltozások, fejlődési rendellenességek kórismézésében nagyon informatív. A beavatkozást a társadalombiztosítás fedezi.

3/ Hiszteroszalpingo-kontraszt-szonográfia – Hycosy

A méhszájon át a méh üregébe vékony katétert vezetnek, ezen keresztül speciális kontrasztanyagot fecskendeznek fel. Ultrahang vizsgálat segítségével észlelhető a petevezetékekben és a petefészkek mellett a hasüregben megjelenő kontrasztanyag. Kórházi tartózkodás, altatás nem szükséges, a vizsgálat ambulánsan elvégezhető. Ez utóbbi vizsgálat Győrben a Lumena Lézerközpontban elérhető.

Petefészek stimuláló kezelést csak abban az esetben lehet megkezdeni, ha ezek a fenti alapvizsgálatok elvégzésre kerültek.

Tekintse meg a cikk szerzőjével, dr. Horváth Zoltánnal készült videónkat a témában:

(20+) Facebook

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel is.

Facebook
Email