fbpx

Császármetszés

Hazánkban is, hasonlóan a nemzetközi arányokhoz, az újszülöttek több mint 30 százaléka császármetszés útján jön világra.
Szülés során célunk mind a szülő nő, mind a születendő gyermek egészségének együttes megőrzése. Így a szülés műtéti úton történő befejezésére anyai, illetve magzati okból kerülhet sor.

Egyes betegségek, korábban elszenvedett baleset, illetve műtéti beavatkozás miatt előfordul, hogy hüvelyi szülés nem javasolt. Erről minden esetben az érintett szakterület megyei szakfőorvosának állásfoglalása szükséges. A műtét a 39. betöltött terhességi hét után javasolt, ennél korábban csak magzati vagy anyai veszélyállapot észlelésekor végezzük. 
Magzati érdekből javasolt császármetszést végezni, ha a magzat méhen belüli optimális fejlődése nem biztosított, és a méhen kívüli léte kisebb egészségi kockázattal jár, a hüvelyi szülés nem jön szóba, vagy már nem javasolt annyi várakozás.

A megfelelő érzéstelenítést intenzív terápiás orvos végzi.
A császármetszések döntő többsége úgynevezett spinális anesztéziában történik. A gerinccsatornába érzéstelenítő oldatot fecskendeznek, mely a szúrás alatti területen teljes fájdalommentességet és bénulást okoz. Ha a spinális érzéstelenítés ellenjavallt, vagy nagyon sürgős a beavatkozás, altatásban kell a műtétet elvégezni.

A szeméremcsont felett két ujjnyival 10 cm hosszú haránt irányú metszést végzünk. A hasizmok átvágása nem szükséges. A méh falát szintén haránt irányban vágjuk át, ezen keresztül emeljük ki az újszülöttet.

Műtét után 3 órán át további szülőszobai megfigyelés szükséges, azután kerül a kismama és babája a Gyermekágyas Osztályra. A beavatkozást követően 12 órával szülésznői segítséggel kelhet fel a kismama. Három nap után, ha minden rendben van, tudjuk hazaengedni az anyukát és újszülött gyermekét. Minden esetben 20 napig vérhígító injekció alkalmazása javasolt.

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel is.

Facebook
Email