fbpx

A várandósság I. trimesztere – örömteli, izgalmas időszak

Fontosabb információk dióhéjban

Terhességi teszt otthoni elvégzése

A terhességi tesztek vizeletből a hCG hormont mutatják ki a beágyazódást követően, amikor a trofoblaszt sejtek nagyobb mennyiségben kezdik termelni. Terhességi tesztek megvásárolhatóak patikákban és drogériákban, továbbá az interneten is rendelhetőek.

Hogyan kell számolni a terhességi heteket?

A terhességet az utolsó menstruáció első napjától számítjuk, mely ciklusban a megtermékenyülő petesejt kezdett fejlődni. Ez 28 napos ciklus esetén 280 nap, 40 hét.

Mikor érdemes elmenni az első vizsgálatra?

Panaszmentesség esetén a 7-8. hét körül, azaz kb. 2-3 hetes vérzéskimaradás esetén érdemes az első nőgyógyászati vizsgálaton részt venni.

Gondozásba vétel, terhesgondozás

Miután a szakorvos megállapította a terhességet, a védőnő gondozásba veszi a kismamát. A terhesgondozási rendeletnek megfelelően rendszeresen, kb. 4-5 hetente meg kell jelenni vizsgálaton. Szükség esetén (pl. szövődményes esetben vagy anyai betegség fenállásakor) egyéb társszakmák orvosai is kezelik a kismamát.

Védőnő személye?

A területileg illetékes védőnőt a szakorvos általi terhességmegállapítás után kell felkeresni a kapott papírokkal.

Szülésznő, szülész-nőgyógyász orvos „választása”

Amennyiben magánorvos a kismama gondozó orvosa, úgy van lehetőség szülésznő felkérésére. Az orvosnak nem kell feltétlenül jelen lennie ahhoz, hogy a választott szülésznő ott lehessen a szülésnél. Érdemes a terhesség első felében konzultálni a választott orvossal, ideális esetben a „fogadott” orvos állapítja meg a terhességet. A szülésznővel legkésőbb a 2. és 3. trimeszter határán érdemes egyeztetni.

COVID aktualitások

Jelenleg minden szakrendelői és kórházi megjelenés előzetes időpontegyeztetéshez kötött, és az NST (magzati szívhang vizsgálat) kivételével beutalóköteles. Kísérő jelenleg nem vehet részt a vizsgálatokon.

Laborvizsgálatok

Az 1. trimszterben vérkép, vizelet, máj és vesefunkciók, továbbá hepatitisz, szifilisz szerológia, vércsoport és ellenanyagszűrés vizsgálat történik. Ezen kötelező vizsgálatokon kívül ajánlott a genetikai szűrés (kombinált teszt) elvégzése. További opcionális vizsgálatok is elérhetőek és indokoltak lehetnek.

Genetikai tanácsadáson való részvétel

Leggyakoribb javallatok: anyai életkor 37 év felett, vagy egyéni és családi előzmény, továbbá kóros UH lelet. Beutaló és időpont egyeztetés szükséges.

Dietetikus tanácsadás

A kórházban működik, a gondozó orvos vagy a védőnő ismerteti az elérhetőségeket.

Kismama előadás”

A védőnői hálózat szervezésében több mint két évtizede működik, a tanfolyam kiegészül terhestornával is. Szülész, gyermekgyógyász és védőnő mindig tart előadást.

A szerzővel, dr. Mika Péterrel készült interjút az alábbi linken megtekintheti:

(20+) Facebook

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel is.

Facebook
Email