fbpx

A prosztatarákról és annak szűréséről dióhéjban

A prosztatarák szűrését 45 és 50 év között rizikófaktorokkal rendelkező férfiaknál javasoljuk, 50 év felett pedig minden férfinél.
Rizikófaktorok:
Első fokú rokonnál (apa, testvér) korábban kimutatásra került prosztatadaganat. Az előfordulás kockázata ilyenkor 1,8-szor magasabb. Metabolikus szindróma (inzulinrezisztencia, elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vérzsír- és koleszterinszint) és rendszeres alkoholfogyasztás, dohányzás ugyancsak emeli a kockázatot.
Az életkor emelkedésével a prosztatadaganat gyakorisága is növekszik, 50 év felett elérheti a 10%-ot is.

A szűrővizsgálat vérvételből (PSA meghatározása) és a prosztata végbélen keresztüli vizsgálatából (RDV) áll. Emellett urológiai UH vizsgálatot és vizeletvizsgálatot is végzünk a szűrésre jelentkezőknél.A daganat sajnos sokáig rejtve maradhat, nem okoz különösebben súlyos vagy fájdalmas panaszokat. Sőt, a korai stádiumban jelentkező tünetek gyakran nem utalnak nagyobb problémára, a férfiak könnyen az öregedés természetes velejárójának tulajdonítják. Korai tünetek: vizelési zavarok, nehezített vagy szakaszosan ürülő vizelet, gyakori vizelési ingerek, gyengült vizeletsugár, visszamaradó vizelet, vizeletcsepegés.

RDV: A prosztata anatómiai elhelyezkedése miatt elég nehezen hozzáférhető, ezért egyik biztos vizsgálóeljárásként megmaradt a régről ismert ujjal történő tapintás (RDV – rektális digitális vizsgálat). A férfiak sokszor idegenkednek ettől és emiatt gyakran kerülik a szűrővizsgálatot, ami rossz esetben későn felfedezett daganathoz is vezethet.

PSA: (prosztata specifikus antigén), egy fehérje, amit a prosztata termel és a véráramba kerül. Értéke a prosztatára jellemző, nem pedig a prosztatarákra! Rosszindulatú daganat esetében fokozatosan, gyors ütemben emelkedik az értéke. Segít elkülöníteni a jóindulatú eseteket a rosszindulatú daganattól. Nagyon jól használható követésre a prosztatadaganat kezelésében is.

A rosszindulatú proszatatdaganatot el kell különíteni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodástól (BPH), mert a kezelésük és a lefolyásuk is különböző és ugyancsak az idősödő férfiaknál gyakori.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás ugyancsak gyakoribb az életkor előrehaladtával. A kezdeti tünetek megegyeznek a prosztatarák tüneteivel, DE a prosztata végbélen keresztül történő tapintásával (RDV) és a PSA érték meghatározásával a kettő betegség jól elkülöníthető. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelése általában gyógyszeresen történik: növényi kivonatokat tartalmazó gyógyszerekkel vagy receptköteles gyógyszerekkel. Ha szükséges, akár műtéti kezelés is szóba jön, ami leggyakrabban endoszkópos műtéti eljárást jelent.
Ezzel szemben a rosszindulatú prosztatadaganat gyógyítása a daganat stádiumától függ: szóba jöhet műtéti kezelés, sugárkezelés vagy előrehaladott esetben hormonkezelés és kemoterápiás kezelések. A rosszindulatú, de korai stádiumban felfedezett esetekben a teljes gyógyulásra jó esély van, ezért fontos a szűrés és a korai kezelés elindítása.

A Lumena Lézerközpont PROSZTATARÁK SZŰRÉSI NAPOT hirdet 2022. november 19-én, szombaton 9 és 15 óra között. Bejelentkezés online: https://lumena.salonic.hu/selectEmployee/?placeId=771&serviceId=62458

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel is.

Facebook
Email